Home / Intelligence Tests / Tips To solve Quick Maths In ISSB

Tips To solve Quick Maths In ISSB

theissb.com

In ISSB test interviews you may be asked some tricky maths questions by interviewers to measure your intelligence. There are some important tricks to solve maths within less time. You can remember these tricks and then perform well in ISSB test. So read these tips carefully nd try to solve by yourself.

Percentage Questions and DISCOUNT % questions
CASE 1. When % and value are in digits(1 to 9)
You have to count total n.o involve so it helps in placing decimals and then multiply it.
like 1% of 1 = 0.01
2% 0f 2 =0.04
.
.
.
9% of 9 =0.81
CASE 2 ..When % and value both are in double-digit without any zero
like…11% of 11= 1.21
12% of 12=1.44
.
.
19 % of 15 =2.85

CASE 3 …When value and % both are in double-digit having 1 zero than you cancel the zeros
like …20 % of 20=4
40 % of 30 =12

CASE 4… when % and value both are in double and triple digit and having 1 zero soo again cancel out the zeros
like ..20 % of 170=34
40% 0f 110=44

CASE 5 .when % are in digit and value are in double-digit having 1 zero soo so cancel out the zero
2% of 70=1.4
3% of 90=2.7

PLEASE GET IT
DISCOUNT % QUESTIONS
discount % = real price – discount price
E.g ……..You have bought shirt for 450 rupees and 20% is discount soo find real cost
so 20 % of 450= 90
formula real price – discount price =450 -90 =360 is your answer.

Here are some more tricks to solve quick maths questions in ISSB.

  1. What is the 30% of 30?

Solution:

Firstly you have to cancel “0” from both sides, and then multiply both sides with each other and you’ll get the answer

3 x 3 = 9

So, 9 is the answer

  1. What is 45% of 50?

Solution?

Now this one is a bit more complex than the previous one, but it’s easy

divide both sides by 10 and multiply them with each other, OR divide one side by 100 and multiply both sides with each other and you’ll get the answer

By first method,

4.5 x 5 = 22.5

By second method,

45 x 0.5 = 22.5

So, 22.5 is the answer

  1. Add ¾ and 5/4

Solution:

Since the denominators of both values are same, i.e. 4 so we’ll simply add the numerators, simplify it if possible and we’ll get the answer

3 + 5             =        8            =       1     Answer

4                          4                     2

  1. Add 4/5 and 11/3

Solution:

Now the denominators are different so we’ll take LCM, the LCM of  5 and 3 is 15

Since, 5 x 3 = 15 so we’ll multiply 4 by 3 and since, 3 x 5 = 15 so we’ll multiply 11 by 5

12  +  55           =         67         Answer

15                          15

1 km =  0.62 mile

1 mile=  1.609 km

1 cm = 0.01 m

1 m = 100 cm

1 km = 1000 m

1 kg =  2.204 pounds

1 pound = 0.45 kg

1 foot = 12 inch

1 inch = 2.54 cm

1 cm = 0.39 inch

1 USD = 101.94 PKR

1 foot = 30.48 cm

1 yard = 94.44 cm

1 yard = 3 feet

1 m = 3.28 feet

1 m = 1.09 yard

1 yard = 0.91 m

1 mile = 5280 feet

3 miles = 1 league

1 kg = 1.094 seer

1 seer = 0.931 kg

1 million = 10 lac

  1. Calculate the Zakat in 2000rs

Solution:

To calculate Zakat of any value you have to find 2.5% of the given value

We’ll do it with the method that we’ve learned above

we’ll divide 2000 by 100 and then we’ll multiply it with 2.5

2000             =          20 x 2.5 =  50

100

So, the answer is 50

  1. How many millions are there in 3 lacs?

Solution:

As we know that,        1million = 10 lacs

So 3 lacs = 0.3 million

  1. How many km are there in 4000 m?

Solution:

As we know that,        1000m = 1km

so there are 4km in 4000m

About admin

I have a lot of knowledge related to Issb and I can write amazing and informative stuff about everything of Issb. I can give you new ideas to convince officers and also a lot of health tips. And the best thing is that, all the stuff is free. )-;

Check Also

Psyhological interview guide in ISSB

Introduction This is a short interview just to be given in order to give the …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *